Welkom bij
BRIDGECLUB SANS-ATOUT Wedstrijdreglement dd 20-11-2023
1.1 Voor zover niet in strijd met dit reglement worden de wedstrijden gespeeld volgens de spelregels en verdere reglementen van de Nederlandse Bridgebond.
1.2 Het competitieseizoen loopt van begin september tot eind mei. Tijdens het seizoen worden enkele avonden gereserveerd voor evenementen als: Openings-, Kerst-, Lente/Paas-, en Slotdrive.
1.3 De clubavonden vangen aan om 19.15 uur precies. De leiding van de clubavonden is in handen van de wedstrijdleider. De totale speeltijd voor 4 spellen is 30 minuten. Daarna is er 2 minuten wisseltijd om naar de volgende tafel te gaan. “Na de bel geen spel”. Vijf minuten voor het einde van een ronde gaat een signaal, waarna niet meer begonnen mag worden met een nieuw spel. De wedstrijdleider wordt nu verzocht het resultaat in de bridgemate in te voeren. Herhaalde tijdsoverschrijdingen worden reglementair bestraft.(zie art. 5)
1.4 Indien door onaangekondigd te laat komen van één of meer spelers in de eerste ronde niet alle spellen kunnen worden gespeeld, krijgt het te laat gekomen paar voor de niet gespeelde spellen een score van 40%. Het paar dat geen schuld heeft krijgt 60%.
1.5 Afmelden dient tijdig plaats te vinden, bij voorkeur via de clubsite bij de NBB, absentielijst in de speelzaal, of per e-mail bij de wedstrijdleiding. Afmeldingen op de speeldag kunnen tot 17.00 uur uitsluitend telefonisch aan de wedstrijdleiding worden doorgegeven.
1.6 Schudden en delen van de kaarten is pas toegestaan als tenminste één speler van beide paren aan de wedstrijdtafel heeft plaatsgenomen.
1.7 Het bieden vindt uitsluitend plaats door middel van biedkaartjes uit de biddingbox. Biedingen waarvan u kunt vermoeden dat de tegenpartij er zonder waarschuwing een andere betekenis aan toekent moeten worden gealerteerd. Ongevraagde uitleg is niet toegestaan. Het gebruik van het stopkaartje is verplicht. Het uit de biddingbox nemen en weer terug zetten van biedkaartjes – het zgn. “rommelen in de biddingbox” is verboden. Het bieden is eerst afgelopen wanneer er drie spelers gepast hebben. De biedkaarten moeten blijven liggen, tot na het openleggen van de gedekte uitkomst.
1.8 De scores per spel worden met behulp van de Bridgemate en het NBB-rekenprogramma verwerkt tot een uitslag per lijn, die vervolgens zichtbaar is op de clubwebsite bij de Nederlandse Bridgebond. Noord is verantwoordelijk voor het goed inbrengen van de score, die vervolgens door OW wordt gecontroleerd.
1.9 Tegen beslissingen van een arbiter of de wedstrijdleider kan protest ingediend worden bij de TC, uiterlijk binnen 30 minuten na afloop van de betreffende speelavond. Tegen de beslissing van de TC kan in beroep worden gegaan bij het verenigingsbestuur.
1.10 Na afloop van de laatste speelronde zorgt Noord ervoor, dat het spelmateriaal op de aangewezen plaats wordt ingeleverd. Paar 3 van elke lijn zorgt ervoor, dat alle materialen op de juiste wijze in de daarvoor bestemde koffers en kratten worden opgeborgen. Manco’s of beschadigingen moeten worden gemeld aan de wedstrijdleider.
2.1 Er worden 6 competitieronden van 5 zittingen gespeeld en 1 van 6 zittingen, verdeeld over twee lijnen. Per competitieavond worden 6 ronden van 4 spellen gespeeld.
2.2 De indeling van de eerste competitieronde is gebaseerd op de eindstand van het vorige verenigingsjaar, d.w.z. de kampioenspunten. (zie ook art.6). Het aantal deelnemers is in aantal zo gelijk mogelijk verdeeld over de lijnen A, B, enz., die zo mogelijk uit niet minder dan 12 en maximaal 24 paren zullen bestaan. Indien dat niet het geval is, kan er geen reguliere competitie worden gespeeld.
2.3 Per zitting dient een groep tenminste uit 8 paren te bestaan. Indien dit niet het geval is kan er geen reguliere competitieronde worden gespeeld. Om de competitieronde te laten doorgaan zijn op verzoek van de wedstrijdleiding paren verplicht in een andere lijn te spelen, met tenminste het behoud van hun gemiddelde score.
2.4 Deelname aan de clubcompetitie is in principe voor paren. Het is toegestaan een driemanschap te vormen, dat in wisselende combinaties aan de clubcompetitie deelneemt. Als alle drie de leden van een driemanschap op een clubavond aanwezig zijn is het niet toegestaan tijdens de avond te rouleren. Het derde, niet spelende, lid van het driemanschap mag wel als invaller bij een incompleet paar mee spelen. Leden van een driemanschap zijn gehouden aan de voor paren gangbare afmeldregels.
2.5 Nieuwe leden starten in de laagste lijn, tenzij de TC van mening is dat de speelsterkte van het betreffende paar een indeling in een hogere lijn rechtvaardigt. Criteria kunnen hierbij zijn NBB-ranking of de klasse waar het betreffende paar elders speelt, resp. gespeeld heeft. Nieuwe paren uit eigen vereniging worden als volgt ingedeeld: A + A = A en A + B = B Indien een paar tijdens de competitie uiteenvalt en er met nieuwe leden, dan wel met andere clubleden nieuwe paren worden gevormd zal de TC per geval bekijken in welke lijn gespeeld mag worden. In de hoogste lijn mag het aantal paren hierdoor niet worden verhoogd. Behaalde scores blijven behouden en worden bij combiparen gemiddeld.
3.1. Na afloop van elke competitieronde promoveren er paren uit een lagere lijn naar een hogere en degraderen er paren uit de hogere lijnen naar een lagere volgens onderstaande regeling:
Om eventuele, tijdens de competitie ontstane, verschillen in aantal paren per lijn weg te werken kan versterkte promotie/degradatie worden doorgevoerd.
3.2 Tijdens de competitieronden moet een paar tenminste twee zittingen in de oorspronkelijke samenstelling spelen, de resterende zittingen mogen als combi of met een invaller gespeeld worden. Wordt dit aantal zonder dwingende reden (dit ter beoordeling van de TC) niet gehaald, dan degradeert het paar, c.q. kan het niet promoveren (zie ook art.4.4).
3.3 Eindigen twee paren gelijk op de laatste promotieplaats, dan promoveert het paar dat de meeste avonden in de originele samenstelling heeft gespeeld. Indien dit gelijk is wordt de score in 4 decimalen berekend. Indien ook dit gelijk is beslist het in die ronde behaalde aantal meesterpunten. Mocht dit ook gelijk zijn, dan beslist het lot.
3.4 Eindigen twee paren gelijk op de hoogste degradatieplaats, dan degradeert het paar dat de minste avonden in de originele samenstelling heeft gespeeld. Indien dit gelijk is wordt de score in 4 decimalen berekend. Indien ook dit gelijk is beslist het in die ronde behaalde aantal meesterpunten. Mocht dit ook gelijk zijn, dan beslist het lot.
4.1 Een paar kan met behoud van klassering tijdens een competitie één periode overslaan, indien hiertoe tijdig – voor de start van de competitieronde – een verzoek wordt ingediend bij de TC. Het paar krijgt dan twee kampioenspunten minder dan het laatst eindigende paar in die groep. Na een dergelijk verzoek mag het betreffende paar maximaal twee keer buiten mededinging meespelen.
4.2 Indien binnen de mogelijkheden, kan de wedstrijdleiding zorgen voor een partner. Als twee leden van verschillende paren (zgn. combipaar) samen spelen, scoren beide leden voor hun eigen paar. Spelen beide leden in een andere lijn, dan wordt er gespeeld in de hoogste lijn. De score van de A-speler is dan minimaal het eigen gemiddelde. De B-speler wordt beloond met een bonus van 5% op de tijdens deze avond behaalde score.
4.3 Spelen met een invaller/niet clublid is toegestaan. Dit mag per seizoen ten hoogste 5 x dezelfde persoon zijn, waarvan maximaal 3 x achter elkaar. Naam en zo mogelijk NBB-lidnummer dienen bij aanvang van de clubavond bekend te zijn. Als met een invaller wordt gespeeld die geen lid is van BSA, kan de score nooit meer zijn dan 55% en nooit minder dan 45%.
4.4 Als een paar tijdens een competitieronde één of meer avonden afwezig is, ontvangt dat paar hun gemiddelde score met een maximum van: eerste maal 55%, tweede maal 45% en na derde maal volgt degradatie. Uit de laagste lijn kan niet worden gedegradeerd.
Wanneer tijdens het bieden en spelen onregelmatigheden worden vastgesteld, dient direct de arbiter te worden geraadpleegd. Voor het niet op tijd beëindigen van een ronde, kan een strafscore van 40% in rekening worden gebracht. Voor het spelen van verkeerde spellen krijgen beide paren een score van 40%.
Aan het einde van iedere competitieronde worden zgn. kampioenspunten toegekend. De nummers 1, 2, 3 en 4 in lijn A krijgen respectievelijk 100, 95, 91 en 88 punten. Daarna wordt voor iedere lagere plaats 2 punten minder toegekend. De nummer 1 van een lagere groep krijgt hetzelfde aantal punten als de hoogste degradant uit de hogere groep, waarna weer voor iedere lagere plaats twee punten minder worden toegekend. Clubkampioen is het paar met de meeste kampioenspunten. Bij gelijk eindigen beslist de gemiddelde score in procenten. Om clubkampioen te kunnen worden moet een paar tenminste 22 van de 30 competitiewedstrijden in de originele samenstelling hebben gespeeld. In de eindrangschikking worden alle paren opgenomen die aan deze norm voldoen.
Gedurende de competitie wordt een slemcompetitie gespeeld. Voor een geboden en gemaakt klein slem ontvangt men 1 punt en voor een geboden en gemaakt groot slem 3 punten. Voor een geboden en niet gemaakt klein slem – 1 punt. Voor een geboden en niet gemaakt groot slem – 3 punten. Het paar met het hoogste aantal punten wordt slemkampioen.
Per competitieavond worden meesterpunten toegekend volgens de geldende schalen van de NBB.
9.1 De organisatie van het jaarlijkse speelprogramma is in handen van de TC, bestaande uit voorzitter en wedstrijdleider(s) en wordt tijdens de ALV door de leden goedgekeurd.
9.2 Bij geschillen over toepassen van dit reglement en in alle gevallen waarin dit reglement niet voorziet beslist het verenigingsbestuur.
Aldus vastgesteld op 20 november 2023
Je dient lid van deze club te zijn om dit bericht te bekijken. Al lid? Inloggen
Afmelden op maandag vóór 14.00 uur bij Simone: ...
Vrijdag 21 maart 2025 is er weer een bridgedrive in Dienstencentrum De Roef, Touwslagerslaan 3 De...